Leafs kikar på målvaktsposten

Leafs kikar på målvaktsposten

Det är inget snack. Leafs har stundtals under säsongen lidit utav dåligt målvaktsspel från de båda unga målvakterna Jonas Gustavsson, 27, och James Reimer, 23. Och det pratas nu, efter tre raka förluster, om det finns någon mer rutinerad målvakt som kan komma in och stötta Leafs i kampen om den där sista slutspelsplatsen.

Enligt Yahoo Sports är Evgeni Nabokov och Nikolai Khabibulin rutinerade val som kan passa in hos lönnlöven. Yngre förmågor sägs vara Josh Harding, Anders Lindbäck och Jonathan Bernier.

Andra Leafs-bloggar, som Editor in Leaf, säger det är dags för ‘‘Monstret’’ Gustavsson att hitta sig en ny arbetsgivare.

Och det är kanske inte helt tokigt. Svenskens kontrakt går ut efter säsongen och när GM Brian Burke efter tisdagens match mot New Jersey Devils, där Gustavsson gjorde en rejäl tavla och bjöd gästerna på extrapoängen, flaggade för att Leafs kommer kika på andra målvaktsalternativ känns svenskens plats hotad.

Men vad som måste tas med i beräkningen är att de båda målvakterna är unga. Ingen av dem har över 90 NHL-matcher från start och de har fortfarande mycket att lära i världens bästa hockeyliga.

Det kan ju förstås vara så att ett slutspelsjagande Toronto Maple Leafs inte har plats för två, relativt, orutinerade målvakter och istället behöver stötta upp med en stabil, rutinerad, målvakt.

Om så blir fallet, vem får lämna?

Jag är ganska övertygad om att James Reimer står högre upp på listan än Jonas Gustavsson, även om den senare, rent statistiskt, haft en bättre säsong.

Reimer är fyra år yngre än Gustavsson, kanadensisk och har två år kvar på kontraktet. Leafs kommer säkert vilja ge Reimer kontraktstiden ut att bevisa att han har kapacitet att bli en stabil NHL-målvakt.

När det gäller Gustavsson kan den förre Färjestads-målvakten gå en tuff framtid till mötes. I alla fall i Nordamerika. ‘‘Monstret’’ känns inte så het på marknaden och svenskens bästa chans, om Toronto inte väljer att förlänga, är att sommaren öppnar luckor.

Inte heller tror jag Gustavsson är särskilt intresserad att återvända hem till Sverige och Elitserien, eller någon annan av de europeiska ligorna för den delen.

Men, som sagt, Gustavsson är ung. Inte mer än 27 år och Danderyds-sonen har fortfarande en hel del år kvar innan det är dags att börja tänka på livets nästa fas.

Så vad svensken behöver inför kommande säsong är att hamna i ett lag (eller stanna i Leafs) som tror på svensken och därmed också ger honom det självförtroende som krävs för att hålla en jämn nivå under en hel säsong. För vi som följt Gustavsson sedan tiden i Färjestad vet hur bra ‘‘Monstret’’ kan vara.

För ett par veckor sedan pratade jag och en av mina vänner här i Toronto om just Gustavsson. Min vän sade att tack vare sin storlek och sin höga högstanivå har Gustavsson, om han får speltid och förtroende, potentialen att bli förstavalet i många NHL-klubbar i framtiden.

Men just nu ser det mörkt ut.

Skrivet av Adam Jönsson

Comments